24 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία χαρακτηρίστικε το 1948, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ) ως χρόνια νόσος. Αποτελεί πλέον μία  σύγχρονη μάστιγα που εξαπλώνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου. Είναι πια επιστημονικά αποδεδειγμένο σήμερα ότι η παχυσαρκία έχει σχέση με τα σοβαρότερα προβλήματα υγείας που οδηγούν τον πάσχοντα ακόμη και στον θάνατο. Γι αυτό λοιπόν ο ΠΟΥ, όρισε την 24η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.


Η παχυσαρκία έχει αναγνωρισθεί παγκοσμίως ως μία από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται  ότι είναι υπέρβαρα. Δυστυχώς, η  νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει  άμεσα και  τη χώρα μας, καθώς  22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι.
Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους. Στοιχεία πρόσφατης επιδημιολογικής  μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, δείχνουν ότι περίπου τρία στα δέκα αγόρια που βρίσκονται στην εφηβεία (29,4%) και 16,7% των κοριτσιών έχουν υπερβολικό βάρος. Απ’ αυτή την ομάδα των εφήβων, 6,1% των αγοριών και 2,7% των κοριτσιών πάσχουν από παχυσαρκία. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις ηλικίες 13 – 14 και 15 – 16 ετών. Αυτά τα στοιχεία κατατάσουν την  Ελλάδα, στις χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

 Δυστυχώς τα νοσήματα που προκαλούνται από την παχυσαρκία είναι χρόνια και σοβαρά και τις περισσότερες φορές οι επιπλοκές τους δεν είναι αναστρέψιμες.Τα πιο συχνά νοσήματα που υποβοηθούνται από την παχυσαρκία είναι:
-Τα καρδιαγγειακά, όπως υπέρταση, στηθάγχη, καρδιακή δυσλειτουργία, αρτηριοσκλήρυνση.
-Τα μεταβολικά, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου ΙΙ), η αύξηση της χοληστερόλης και του ουρικού οξέως.
-Τα εγκεφαλικά επεισόδια.
-Η αναπνευστική ανεπάρκεια και οι κρίσεις άπνοιας στον ύπνο.
-Διάφοροι τύποι καρκίνου (μαστού, ήπατος, χοληδόχου κύστεως, εντέρου κλπ).
-Οι παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου (χολολιθίαση, λιπώδης διήθηση ήπατος).
-Οι παθήσεις των αρθρώσεων και του σκελετού, όπως ουρική αρθρίτιδα, εκφυλιστικές αρθροπάθειες κλπ.
Απλές συμβουλές για την απώλεια και διατήρηση του βάρους
-Να μη δυστάζουμε να συμβουλευόμαστε το διαιτολόγο μας για διατροφικές συμβουλές και κατευθύνσεις!
-Να τηρούμε τον κανόνα 5 γεύματα την ημέρα(3 βασικά, 2 ενδιάμεσα).
-Να βάζουμε στο πιάτο μας συγκεκριμένη μερίδα.
-Να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ζάχαρη.
-Να προτιμάμε τα φρούτα και όχι τους χυμούς του εμπορίου.
-Να πίνουμε πολύ νερό.
-Να αποφεύγουμε την κατανάλωση παγωτών και άλλων γλυκισμάτων.
 -Να μην βλέπουμε το φαγητό ως διασκέδαση.
-Να γυμναζόμαστε (περπάτημα ή γυμναστήριο 3-4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 45 λεπτά κάθε φορά).

Γενικά ν ακολουθούμε ένα υγιεινό και  ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα σύμφωνα, με το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και πάντα σε συνδιασμό με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Μια διατροφή δηλαδή, πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, φτωχή σε λίπη και όχι υπερβολική σε πρωτείνες.
Η δίαιτα, η σωματική άσκηση, η ψυχολογική υποστήριξη αλλά και η φαρμακευτική αγωγή ή άλλοι τρόποι θεραπείας της νόσου φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όμως ο δύσκολος αγώνας για την καταπολέμηση της δεν είναι μόνο ατομική υπόθεση του καθενός αλλά αποτελεί ευθύνη του ίδιου του κράτους. Απαιτείται η καθημερινή σωστή ενημέρωση εκ μέρους της πολιτείας ούτως ώστε να προλαμβάνεται η νόσος.

Διαβάστηκε 425 φορές
Κατηγορία Διατροφή
Σοφία Μπαδέκα

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ Α.Τ.Ε.Ι.Θ.

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Θέλω να χάσω κιλά πριν το γάμο μου »
Web Services & Internet Marketing by Super Web Application